Du har fått klubbslag

Gårdagens auktion gick ju upp i över 1000 kronor så jag gav upp. Dagens första auktion gick även den upp över 1000 kronor så även denna gång avbröt jag budgivningen. Men den tredje budgivningen tog jag hem! Så dörren blev vår för 650 kronor! Fjärde dörren gick dock för 550 men det är svårt att chansa när man verkligen vill ha någonting! Nu ska vi bara hämta och betala dörrarna sen ska de få en stor portion kärlek och färg!


Skam den som ger sig!

Det blev ingen dörr igår. Budgivningen stack iväg de sista minuterna så jag gav upp. Men idag är det auktion på fem likadana dörrar så jag hoppas att jag ska lyckas vinna någon budgivning. Håll tummarna!


Budgivning pågår!

Vi är på jakt efter en pardörr,att ha mellan vardagsrummet och hallen. Vi vill helst ha en gammal dörr med glas. Vi hittade en jättefin på Blocket här i närheten men den hade blivit såld på några timmar. Av en ren slump kikade jag in på auktionsidan www.lauritz.com igår och hittade en dubbeldörr. Jag slängde in ett bud som någon snabbt la över men nu har jag högsta budet och bugivningen går ut i morgon. Så hjälp oss att hålla tummarna så att vi får dörrarna. Dörrarna ska målas om, vita, och glasen ska ersättas med våra munblåsta glas. Sen ska vi inhandla några fina dörrhandtag. Men det är bra om vi får tag i dörrar så snabbt som möjligt för vi behöver veta hur stor öppningen ska vara mellan hallen och vardagsrummet så vi kan börja med panelen till vardagsrummet.
 
 
 

Vi i skolan

Vi bor i Toarps gamla byskola utanför Ängeholm. Toarp ligger i ett litet samhälle som heter Tåstarp, och där finns en annan skola. Likt vår skola har det inte varit skola där på många år. I dagsläget är det bibliotek, öpnna förskolan, gymnastik- och skytteförening som huserar i Tåstarps skola. Det är Ängelholms kommun som äger skolan men de vill nu sälja skolan och lägga ner biblioteket och ersätta det med en bokbuss, trots att vårt lilla bibliotek är ett av de bibliotek som det går bäst för i regionen.
 
För att försöka rädda skolan och de aktiviteter som finns där har det nu startats en förening, Vi i skolan. Bor ni i närheten får ni gärna bli medlemmar, vilket kostar 50 kronor per år. Föreningen ska i kväll rösta om de ska köpa skolan eller inte. Köper föreningen skolan kan många av föreningarna samt biblioteket vara kvar där. Köper en privatperson skolan så vet vi inte vad som händer. Så håll tummarna för att föreningen kan köpa skolan och driva vidare alla aktiviteter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vad blir det för mat?

Har ni svårt att veta vad ni ska äta för mat i veckorna? Här kommer lite inspiration på mat som vi har ätit de senaste dagarna.
 
Tortillalasagne från Viktväktarna men låt inte det skrämma er! Supersmarrig rätt som gick hem hos Andreas.
 
Chilistekt lax med het yoghurt i tortillabröd enkel och fräsch mat. Såsen blev dock väldigt salt med ½ tsk salt till 2 dl yoghurt. 
 
Grön ärtsoppa med Fajitas Vi hade i hackad lök och vitlök och en skvätt grädde i soppan. Bröden gjorde vi i stekpanann i stället och vi hade även i några skivor salami och rödlök. Supersmarrigt!
 
Chili med mörk choklad supersmarrig hösträtt. Det smakade inte så mycklet choklad men det doftade mycket choklad. Jag tog Lindts choklad med chili i. Perfekt mat om man är många eller behöver matlåda.
 
Stekt ris med kräftstjärtar och mango den rätten ska vi äta imorgon så om den är god eller inte det vet jag inte än. Men kräftor och mango kan väl aldrig bli fel?

Höstfint

Trots de tråkigheter som händer hos oss just nu så försöker vi vara positiva. Vi är friska och vi har varandra och det är det viktigaste. Allt annat går att ordna.

Lite höstfint på trappan piggar dock upp och gör det lite roligare att komma hem trots att det inte är så varmt och skönt inne.


Säg den lycka som varar

Vår panna har gått sönder. Vi som hade så varmt och skönt inne. Nu sprutar det vatten i pannan och det ska det inte göra. Förhoppningsvis går den att laga så den håller något år till. Annars blir det till att köpa en ny. Problemet är bara att vi inte får ner en ny panna i källaren eftersom vi inte har någon dörr utifrån till källaren. Som att inte det räcker så blev Andreas uppsagd från jobbet idag. Det är lika bra att ta all skit på en gång. Och vi hade ju trots allt varmt i tre dagar.


Steg 2

I helgen fick våra fönster sin första omgång färg. Vi har valt att använda Ottossons linoljefärg. Första omgången späddes färgen med 50 % linolja och 15 % terpentin. Nu ska färgen torka till onsdag sen ska det målas två gånger till.


Bildbevis

Det ryker ur skorstenen!


Feeling hot, hot, hot!

Pannan fungerar och elementen är varma! Härligt! Det känns varmt och torrt inne. Golven är varma och tvätten torkar snabbt. Sov som en prinsessa i natt när det var varmt och skönt.


Skördefesten fortsätter!

Idag har jag varit ute och skördat i min lilla pallkrage. Det var den franska dragonen som skulle tas om hand. Mycket hamnade i frysen och en del la jag i en burk med vitvinsvinäger för att göra egen estragon. Snart kan det vispas rediga beasåser på Toarps lövstig :)


Playing with fire!

Då har tiden kommit. Vi ska nu testa att elda i pannan. Håll tummarna för att den fungerar! Jag vill helst ha varmare än 13 grader i sovrummet, vilket vi hade i våras när vi flyttade in. Andreas är nere i källaren och det ryker för fullt. Jag vet inte om det är ett bra tecken eller inte :)

 

 


Skattjakt del 6

"Skatterna" tar visst aldrig slut. Vissa skatter är dock trevligare än andra. Den här lilla "skatten" hittade Andreas i något ventilationsrör i vårt hus. Mysigt!


Bullfest, bullfest hela da'n

För några veckor sen gjorde jag kanelbullar och receptet efterfrågades så jag tänkte att jag kan lägga ut det här på bloggen så kan den som vill inspireras. Jag bakade dock bullarna efter själva kanelbullensdag men de var minst lika goda en vanlig lördag!

 

Receptet är från början Johan Sörbergs, domaren i Hela Sverige bakar. Jag råkade dock göra om det lite när jag glömde att ha i ett ägg i degen.

 

 

 

 

Kanelbullar med mandelmassa och äpple

 

Ingredienser:
700 g vetemjöl (12 dl)
300 g mjölk (3 dl)
120 g strösocker (1,25 dl)
100 g smör, inte margarin! 
1 st ägg
10 g salt (1.5 tsk)
30 g jäst, blå paket (0.6 pkt)

 

Fyllning:
100 g smör, inte margarin!
Några matskedar strösocker
Några matskedar kanel
2 äpplen, goda svenska!
350 g mandelmassa
1 ägg till pensling

 

Gör så här:

 

1. Använd den blåa jästen och inte den röda, annars jäser degen för snabbt!

 

2. Blanda samtliga ingredienser till vetedegen i en degblandare eller bunke.

 

3. Kör degen på mellanväxeln i 10 minuter eller knåda den i 15 minuter.

 

4. Låt degen vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i 30 minuter.

 

5. Bli inte rädd att degen inte har jäst efter 30 minuter. Degen jäser mer sen när den är gjord på kall degvätska.

 

6. Numera finns det speciell jäst för söta degar (röd-gul förpackning). Sockret och fettet gör nämligen att degen jäser lite långsammare och den här sortens jäst påskyndar därför jäsningen. Det tycker jag är dumt. Ju långsammare en deg jäser, desto bättre utvecklas smakerna. Därför rekommenderar jag den vanliga (blå-gula) jästen.

 

7.Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut en deg i taget till en rektangel stor som en plåt ungefär. Bred rikligt med smör på den utkavlade degen. Strö sedan kanel och socker efter smak på degen. Riv äpplena och mandelmassan grovt på ett rivjärn. Strö sedan äpple och mandelmassa.

 

 

8. Vik sedan degen nedifrån upp till mitten och sedan uppifrån ned till mitten. Skär sedan centimeterlånga remsor. Tvinna remsorna och snurra ihop dem till en bulle. Lägg bullarna på en plåt. Degen räcker till cirka två plåtar. Här kan ni se ett filmklipp på hur jag snurrade bullarna:

 

 

9. Koka en kastrull med vatten och ställ in den på ugnsbotten. Sätt in plåtarna att jäsa i ugnen och stäng luckan. Ugnen ska vara avstängd! Du ska inte täcka bullarna med en handduk. Låt jäsa i cirka en timme.

 

10. Pensla bullarna med ett ägg uppvispat med lite salt och vatten. Dekorera sedan bullarna med valfri dekor. Jag gjorde tre olika dekorer; strösocker, mandelspån och rårörsocker.

 

11. När du sätter in bullarna i ugnen ska temperaturen vara 250 C sänk direkt till 225 C. Grädda i cirka 15 minuter.

 

12. Låt bullarna svalna på galler under handduk. Servera med ett glas kall mjölk!

 

Det här är som sagt mitt lilla hopkok. Här är Johans recept:
http://www.recept.nu/johan-sorberg/kakor-och-tartor/mjol/vetedeg-till-bullar--grundrecept/ 

 

 


Skördefest

Nu är det dags för skördefest hemma hos oss. Kylan har börjat komma även i Skåne så alla örter måste skördas för att torkas eller frysas in. Först på tur stod persiljan. Vi hade en persiljebuske! Den var hur stor som helst innan jag gick fram med saxen. Nu har vi en massa persilja i frysen att njuta av fram till nästa sommar.


Steg 1

Idag har vi genomfört steg 1 i fönstermålandet. Första steget bestod i att måla fönstren med balsamterpentin. Det är bra för trät i fönsterramarna. Nu ska det få suga in i trät i 3 dygn sen kan vi börja första omgången av tre att måla med färg.


Hemmasnickrade fönstertält

Oj, bloggen har visst varit rätt så tom ett tag. Jag har åkt på en rejäl förkylning och legat nerbäddad en vecka. Men Andreas har jobbat på med fönsterslipandet. Här kommer en bild på vårt fina hemmasnickrade fönstertält. En bild inifrån och en utifrån. Smygreklamen för PEAB satte vi på insidan :)


RSS 2.0