Red velvet cake

I går hade vi möte på jobbet och det är ju inget riktigt möte utan go´fika så jag slängde ihop en liten kaka. Det fick bli en red velvet cake, som jag bjöd gamla kollegorna på när jag hälsade på dem på sportlovet. Den här gånger har jag dock gjort om receptet litet och kommit ihåg att fotografera slutresultatet.
 
 
Red velvet cake

3 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl raps- eller solrosolja
2 1/2 dl filmjölk 
2 msk röd karamellfärg

till topping och fyllning: (det räcker med halva mängden om du inte vill spritsa toppingen på tårtan)

6 dl vispgrädde
400 g philadelphia 
4 dl florsocker 
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa tre formar med löstagbara kanter. Det går även att göra i en form men du får en högra och snyggare kaka som gräddats jämnare om du använder tre formar. Vispa socker och ägg poröst och då menar jag poröst - vispa i minst 10 minuter med elvisp! Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med vinäger, olja och filmjölk. Tillsätt karamellfärgen och vispa till en slät smet, i cirka en minut. Häll smeten i formarna och grädda i 18-20 minuter (45 minuter om du gör i en form). Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt kakan svalna helt innan den monteras.

 

 

Vispa grädden löst. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och philadelphia. Vispa till önskad konsistens. Ska tårtan spritsas bör det vara ganska fast konsistens. Bred smeten på tårtbottnarna och avsluta med ett lager runt om hela kakan. Använd en stjärntyll och spritsa nior "9". Börja längst ner och gör nior hela vägen upp i ett svep. Om du inte vill spritsa tårtan utan bara täcka den med toppingen räcker det med halva mängden av ingredienserna.

 

  


Kommentarer
Postat av: Kristin

Grymt impad av spritsningen!

Svar: Tack! Den är inte så svår att göra =)
Ingela Andreas

2013-03-13 @ 22:35:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0